Odpuzují vaše stránky? Může v tom být rychlost!

September 15, 2020|Markéta Pokorná| 7 min.

Jedním z častých důvodů, proč stránky odpudí návštěvníky v prvních pár sekundách, je jejich rychlost. Kdo už někdy hledal něco pomocí google a jiných vyhledávačů a pak bezhlavě klikl na prvních pár odkazů? Jak dlouho jste vydržel/a čekat na načtení stránky?

Podle průzkumů společnosti Dynatrace a US telco T-Mobile, může i jen půl sekunda v načítání udělat rozdíl 10% v prodejích na stránkách. Zeptala jsem se našich vývojářů na nejčastější důvody pomalých stránek.

Pozor na procesorový čas a množství kódu!

Pokaždé, když si návštěvník vyvolá internetovou stránku, tak ji procesor na zařízení potenciálního návštěvníka musí zpracovat. Velké množství kódu tento procesor zahltí a zbytečně zpomalí zobrazování stránek. Kód může být zbytečný a nepoužívaný. Dobrý programátor se snaží udržet kód stránek kvalitní. Kvalita a kvantita u kódu nejde vždy ruku v ruce.

Nedívejte se tedy pouze na množství řádků kódu, který programátor napsal! Procesorový čas může být také ovlivněn takzvanými “scroll eventy” (v překladu “událost vyvolaná posunem”). Scroll event je rutina, která se vyvolává v momentě, kdy se návštěvník pohybuje po stránce. Grafické efekty jsou příjemným oživením stránek a upoutávají pozornost návštěvníků, ale buďte opatrní, aby jejich výkonnost nebyla příliš nízká. Jedním z možných řešení problému, může být použití Intersection Observer.

Optimalizujte množství dat k přenosu!

Dalším problémem, který se může stránek týkat, vzniká rychlostí sítě v porovnání s rychlostí počítače. Pro skvělý zážitek z rychlého načtení stránek je potřeba, aby se sítí přenášelo, co možná nejméně dat. Šablonové weby právě mohou zklamat, kvůli velkému množství kódu, který není využit a přesto se přenáší. Pokud navíc využívá váš web mnoho fotografií a obrázků ne-vhodných velikostí či videa, můžete si být jistý, že návštěvníka vašeho webu nepotěšíte. Myslete tedy na optimalizaci využívaných médií a na lazy loading.

Lazy loading (v překladu “líné načítání”) začne stahovat z internetu obsah stránky, obrázek, video až v momentě, kdy má být opravdu návštěvníkem viděn. Optimalizace spočívá nejen ve vztahu k různým zařízením, na kterých se mají stránky zobrazovat, ale také ve vztahu k formátům. Využívejte nových formátů obrázků a videí, jakými je třeba WebP a WebM. Ve formátu WebP můžete, oproti formátu JPG, docílit zobrazení obrázku bez snížení kvality s nižším nárokem na stažená data.

Může za to doba vydání dat ze serveru!

Zmáčknete stránku a dlouho se nic neděje, jen se točí kolečko načítání, až vás to přestane bavit a ze stránek odejdete? V tomto případě může být problémem doba vydání dat ze serveru. Na serveru probíhá komplikovaná úloha, jejímž výsledkem má být vydání stránek. Server například musí zpracovat prvně požadavky na databáze nebo datové sklady uložené jinde a to nějaký čas zabere. Vyřešit takovou záležitost umí takzvané “cache”. Už předgenerované stránky se pak ukládají bokem a není třeba stále znovu a znovu čekat na data z databází a skladů. Toto řešení je vhodné pro blogy, novinové servery a tak dále.

Závěr

Vážíte-li si času návštěvníka na vašich stránkách, zaměřte se na jejich rychlost. Teď už víte základní body, na které si dát pozor. Držíme palce k početnějším a rychlejším zobrazením!

Další články
Sdílejte na