Kolik stojí kvalitní IT programátor?

September 30, 2020|Markéta Pokorná| 9 min.

Přemýšlíte o tom, jestli mít vlastního IT programátora, nebo externí firmu? Hledáte někoho, kdo by se vám mohl o IT starat a přijde vám, že se ceny abnormálně liší? Čtěte dál a zjistěte, co se skrývá za velkými rozdíly v cenách.

Ráda bych napsala nějaké univerzální pravidlo ceny programátora, ale bohužel, v IT takové pravidlo neexistuje. Důvodem jsou různé schopnosti programátorů, které se mohou diametrálně lišit.

Pokud jste si mysleli, že praxe v oblasti IT hraje v ceně programátora největší roli, tak vás také zklamu. Často se stává, že mladý programátor je schopnější v dané oblasti, než programátor s 20 letou praxí. Do informačních technologií (IT) spadá totiž neuvěřitelně široká oblast.

Pojďme si to připodobnit k medicíně a k tomu, když jste nemocný. Máte tady

3 možnosti

První možnost

Jít k obvodnímu lékaři a řešit váš zdravotní problém s ním. Bude se snažit vás vyléčit, ale léčba může zabrat delší dobu, protože bude spíše testovat, co vám je, dle svých zkušeností. Může se stát, že si nebude vědět rady a tak vás raději pošle za odborníkem v dané oblasti. Třeba chirurgem. Odborník v dané oblasti má větší šanci, že váš problém rychleji detekuje a vyléčí.

V IT je připodobnění k OSVČ, který pro vás bude dělat v IT vše, ale dopředu vám nemusí promyslet následky zásahu a zřejmě nemá širší přehled. Pokud detekuje problém, se kterým si neví rady, můžete pouze doufat, že včas zareaguje a pošle vás k nějakému odborníkovi, který problém vyřeší rychle a co nejméně finančně bolestně.

Druhá možnost

Dokážete sám rozpoznat, že bolest se týká dané části těla a půjdete rovnou za odborníkem v dané oblasti. Například pokud vás bolí zub, tak půjdete přímo za zubařem. Ušetříte si tak čas (a čas jsou peníze).

Tady už přímo jdete například za JAVA programátorem. V tomto případě zřejmě máte nějaké IT zkušenosti a dokážete si říct přesně, co potřebujete.

Třetí možnost

Půjdete do nemocnice, kde máte velké množství lékařů s různými odbornostmi a ti si vás budou posílat mezi sebou, aby detekovali problém a vyřešili ho, dle svých odborností.

Toto jsou v podstatě IT firmy, které vám dokáží vyřešit vše. Připraví pro vás projekt, odhadnou cenu, komunikují na změnách atd.

Odbornosti v IT určují cenu

V IT je také velké množství odborností, čím většího profesionála v dané oblasti hledáte, tím s větší částkou za službu musíte počítat. Pokud by jste přemýšleli o programátorovi uvnitř firmy, podívejte se na tuto tabulku.

HrubáSuperhrubá
Průměrná mzda v ČR3614448361
Nejnižší platy2234229894
Programátor perl2511333602
Nejvyšší platy135918181858

Nejnižší platy v oblasti informačních technologií mají servisní technici, kteří zajišťují servis a instalace produktů u zákazníků, případně reklamace spojené s produktem. Servisní technik není programátorem a tak se pojďme posunout dál.

Nejnižší platy mají programátoři Perl, jejichž superhrubá mzda začíná na 25 113 Kč. Ovšem pozor! U programátora Perl musíte na jeho kvalitu dávat opravdu pozor, aby pro vás do budoucna udržoval srozumitelný kód. Kvalitnější Perl programátoři se pohybují potom platově i kolem 99 696 Kč měsíčně na superhrubé mzdě.

Nejvyšší platy pak IT architekti, kteří provádí kreativní činnost a pomůžou vám například s vytvořením celé firemní IT struktury.

Vždy, než takového člověka zaměstnáte, zamyslete se, zda pro něj máte dostatečné vytížení a dokážete mu poskytnout zázemí pro jeho práci. Pracovní prostředí, hardware, software atd. Pokud si započítáte tyto náklady spojené s vaším vlastním IT člověkem zjistíte, že pro většinu společností vychází opravdu lépe si najmout externí IT firmu.

Externí firma si totiž za vás vyřeší další náklady s tím spojené a vytíží člověka na maximum.

Dobrá IT firma funguje, jako nemocnice, váš problém bude řešen za dohledu různých specialistů, kteří mají zkušenosti i s dalšími pacienty/klienty.

Další články
Sdílejte na